Малюк росте. Якщо він правильно розвивається, з часом у нього стає все більше інтересів. У списку таких інтересів обов’язково повинні бути дитячі хобі — такі види діяльності, якими цікаво займатися. На думку психологів, педагогів, хобі дає дитині відчути, що вона займається важливою справою, якою ще займаються багато людей і навіть однолітки малюка. Буває, захоплення раннього дитинства слідує за дитиною у доросле життя, навіть перетворюється в покликання. Але на початковому етапі розвитку малюкові складно вибрати для себе цікаве заняття. Він не може оцінити свої бажання, зрозуміти, що для нього ближче, більше подобається. Зате батьки прекрасно знають здібності, характер своїх крихіток і можуть допомогти вибрати цікаві хобі для дітей.

Які у дітей бувають хобі? Яку користь вони приносять?

Розвиваючі хобі для дітей мають багато варіацій. Найпоширеніші види дитячих захоплень:

  • спортивні (гімнастика, ковзани, футбол);
  • творчі (рукоділля, прикладна творчість, малювання, а також кулінарія, музика);
  • ігрові (шахи, комп’ютерні ігри, спідкубінг, настільні ігри);
  • колекціонування (наклеювання марок, збір монет, сувенірів);
  • інтелектуальні (захоплення конкретною наукою, дослідницька діяльність, вивчення іноземних мов).

Смаки та інтереси дітей можуть змінюватися з частотою — кілька разів на день. Проте, ігнорувати бажання дитини спробувати нове заняття не потрібно. Навіть якщо малюк не захопиться ним всерйоз, корисний досвід, знання, навички у нього залишаться. У деяких ситуаціях заняття подобається, відмінно підходить малюкові, але невпевненість і недолік вольових якостей заважають розвиватися в цьому напрямку. У такій ситуації дитину потрібно підтримувати, мотивувати, розвивати.

Коли у школяра є хобі, крім задоволення від улюбленого заняття, він ще отримує багато інших переваг:

  • розвиває свої здібності і таланти;
  • розширює свій кругозір, здобуває нові знання, навички;
  • реалізує свій потенціал, підвищує самооцінку;
  • стає більш самостійним, вчиться ставити цілі, вирішувати поставлені завдання;
  • має можливість перемикатися зі складних справ на улюблені, завдяки чому не перевтомлюватися, має захист від стресу;
  • набуває досвід, якого немає у більшості однолітків, за що отримує визнання, має авторитет у колі друзів.

Як правильно прищепити хобі дитині? Розвиток дитячих інтересів

Вибір хобі для малюків має кілька етапів:

  1. Визначити, яке заняття дуже вдале і корисне для крихітки.
  2. Зацікавити дитину в новій діяльності.
  3. Уважно стежити за процесом розвитку малюка в його захопленні. Підтримувати, якщо виникають труднощі, заохочувати будь-які досягнення, відмовитися від зробленого вибору, якщо захоплення не приносить дитині радість.

Кожен вид хобі має свої переваги. А ось інтелектуальні розвиваючі хобі корисні для всіх дітей, в різному віці: у початковій школі, в дошкільному розвитку дитини. Будь-яке інтелектуальне заняття є навчальним і розвиваючим. Перетворити таке заняття на хобі — це перевести навчання з розряду вимушених, нудних в цікаві і улюблені. Результат вартий того, щоб спробувати!

Як правильно це зробити? Хороший приклад розвиваючих курсів для дітей, які згодом перетворюються в серйозне і тривале хобі — це ментальна арифметика. Школа ментальної арифметики Соробан® (Україна) навчає своїх вихованців (а це учні 5-11 років) весело, граючись. Відсутність тиску з боку вчителів, можливість на кожному занятті здійснювати чергову маленьку перемогу, унікальні навички швидкісного рахування, яких немає ні в кого зі знайомих (навіть серед дорослих), — ці чинники стимулюють дитину знову і знову вирішувати приклади, тренувати свій розум.

Але користь Соробан® — це не тільки швидкий рахунок і розвиток неординарного інтелекту. Таке хобі і захоплення дитини кардинально змінює його ставлення до навчання (вчить сприймати заняття, як можливість розвитку), до труднощів (вчить ставитися, як до чергової цікавої задачі, що вимагає рішення). Не кажучи вже про те, що воно розвиває здібності, з якими вчитися стає набагато легше.