Буває, що ми живемо із якимось захворюванням, не відчуваючи його симптомів. Тоді хоча б зрозуміло, чому ми не вживаємо ефективних дій щодо порятунку себе від сумного результату. Але трапляється, що навіть знаючи про діагноз, ми поводимося… Дивно. Ось сім типових помилок, які роблять люди із підвищеним артеріальним тиском.

Помилка №1. Вони п’ють таблетки, тільки поки їм погано
При нормалізації тиску та покращенні самопочуття здається, що можна перестати приймати ліки. Ви робите паузу – і справді, протягом кількох днів, а іноді й тижнів, все стабільно добре. Навіщо себе «труїти»? Але має попередити: найчастіша причина ускладнених гіпертонічних кризів – самостійна відмова від гіпотензивних препаратів. Ця помилка в рази підвищує ризик мозкового інсульту та крововилив у сітківку ока.

Помилка №2. Вони вважають, що лікар помилився
Такий варіант не можна повністю виключити. Але найчастіше річ у тому, що на першому етапі лікування при нормалізації артеріального тиску самопочуття погіршується — і це нормально. Справа в тому, що поки ви збиралися дійти до лікаря і дізнатися про свій діагноз (іноді люди набираються рішучості місяцями), організм адаптувався до стабільно високого рівня артеріального тиску. І при зниженні його до норми виникає слабкість, запаморочення, сонливість. На цьому етапі багато хто перестає приймати препарати — і настає уявне поліпшення самопочуття. Віра в те, що підвищений тиск ваша «норма», і не треба з ним боротися, минає, як тільки з’являються ускладнення, пов’язані з ураженням органів-мішеней. Це той випадок, коли до хорошого звикати складно. Неприємні симптоми, пов’язані з початком терапії, зазвичай зникають за п’ять-сім днів. Ви можете обговорити з лікарем можливість поступової адаптації, прийом половинних доз препаратів, часто в цьому випадку допомагає прийом протягом кількох днів цитрамону, чаю та кави помірної міцності. Тут дуже важлива мотивація та націленість на результат.

Помилка №3. Вони схильні до ефекту ноцебо
Ноцебо – це протилежність плацебо. Коли ви вірите, що таблетка допоможе, вона часто допомагає, навіть якщо в ній немає діючої речовини – це плацебо. Коли ви зосередилися на побічних ефектах, вони наступають, навіть якщо ви приймаєте «пустушку» — це ноцебо. Дуже рідко розумна людина, яка повністю прочитала інструкцію до гіпотензивного препарату, знайде в собі сміливість його приймати. Якщо в одного з тисяч виник побічний ефект під час клінічного випробування препарату, фірма зобов’язана про нього згадати в інструкції. Чи не читайте! Щоправда. Інструкція пишеться для лікаря: якщо препарат призначений, то зважено гіпотетичні ризики ускладнень та необхідну користь. Якщо вже прочитали та злякалися, не відкладайте лікування, краще поверніться до лікаря, висловіть свої сумніви.

Помилка №4. Вони приймають те, що комусь допомогло
Підбір терапії при артеріальній гіпертензії суворо індивідуальний. Крім рівня АТ, треба враховувати ще багато нюансів: стан клапанного апарату, скорочувальну здатність серця, серцевий ритм, супутні патології, вік, стать, ризики серцево-судинних ускладнень. Не вибирайте та не коригуйте терапію самостійно!

Помилка №5. Вони вибирають дженерики
Це взагалі найгаряче питання сучасної медицини, особливо зараз, коли в рецептах вказується тільки діюча речовина, а не назва препарату. Часто продавець в аптеці пропонує аналог, якщо немає необхідних ліків. Діюча речовина одна, але допоміжні речовини в оригіналі та в дженериках можуть бути різними, як і реакція організму на них. На перший місяць лікування намагайтеся купити місячні упаковки саме препаратів, які написав лікар. При повторному візиті уточніть можливість альтернативи та придбання економічних упаковок більшого обсягу.

Помилка №6. Вони думають, що для здоров’я достатньо пігулок
Це хибна думка. Ваш спосіб життя – невід’ємна частина терапії. Якщо ви хочете з часом почати приймати менші дози препаратів, відмовитися від медикаментів, то дотримуйтесь ЗОЖ: більше рухайтеся, менше їжте жирного, солодкого та солоного, не куріть, уникайте недосипання, стежте за вагою… Банально, так. Але існує доведена ефективність цих заходів, а побічні ефекти від них дорівнюють нулю.

Помилка №7. Вони переходять на ЗОЖ дуже різко
Вийшовши з кабінету лікаря, ви сповнені рішучості змінити свій спосіб життя. Відразу сідайте на жорстку дієту, починаєте ходити до спортзалу майже кожен день… Результат є! Зниження ваги, зниження дози препаратів. Ось він, довгоочікувана мить перемоги духу над тілом! І в цей момент ви зриваєтеся. Занадто жорсткі обмеження важко витримувати все життя. Як тільки мети досягнуто, мотивація знижується – і ви потрапляєте в замкнене коло, причому кожен перехід на жорсткий графік, а потім кожен зрив супроводжується стресом (який сам собою підвищує всі ризики для гіпертоніка). Так що змінюйтесь поступово, ставте довгострокові цілі, налаштовуйтесь, що зміни назавжди, а чи не на кілька місяців.