Чим небезпечний дефіцит вітаміну B12
B12 – це водорозчинний вітамін, необхідний для формування клітин крові: еритроцитів, лейкоцитів та тромбоцитів. У разі його нестачі виникає B12-дефіцитна анемія. Ця патологія супроводжується відхиленнями у процесах кровотворення, здатними викликати патологічні зміни в організмі. Вона проявляється серйозним браком еритроцитів, порушеннями у роботі шлунково-кишкового тракту та центральної нервової системи.

Як правило, хворобу можна запідозрити щодо змін в аналізах крові: цей стан характеризується зниженням рівня гемоглобіну, збільшенням обсягу еритроцитів через те, що вітамін В12 надходить в організм у недостатній кількості та/або швидко витрачається. Якщо не вжити заходів та не компенсувати нестачу, то патологічний процес провокує ураження кісткового мозку та захоплює нервові тканини, включаючи ураження головного мозку до рівня деменції. Якщо від дефіциту В12 страждає мати, що годує, то, природно, вітаміну не отримає і дитина — для нього наслідки можуть бути дуже вираженими.
Найочевидніша причина — недостатнє його надходження до організму через скорочення споживання продуктів тваринного походження.

Вегетаріанці, які хоч і можуть страждати через залізодефіцитну анемію на тлі відсутності м’яса в раціоні, все-таки не стикаються з дефіцитом В12, якщо дозволяють собі молочні продукти та яйця. Прихильники суворої дієти веганської недоотримують і залізо, і вітамін В12. Проблема в тому, що традиційно аналіз на рівень В12 не робиться, виявлений залізодефіцит вважається основною та єдиною причиною анемії — всі сили спрямовуються на його усунення. В результаті людина буквально живе на препаратах заліза, а анемія зберігається: дефіцит кровотворного вітаміну так і не усунений.

Найбільше B12 міститься у сирах, яйцях, яловичій печінці, рибі. Якщо є генетична схильність до B12 дефіцитної анемії, веганська дієта суворо протипоказана. Але навіть якщо її немає, люди, які дотримуються подібної дієти, повинні регулярно здавати аналізи і спостерігатися у лікаря. Навіть якщо в перший рік чи два все гаразд, рано чи пізно проблема все одно дасть про себе знати.

Перші ознаки дефіциту візуально найчастіше проявляються сухістю шкіри та випаданням волосся. На жаль, навіть при збалансованому харчуванні дефіцит В12 може розвинутись через зниження абсорбції — наприклад, після операцій на шлунку та кишечнику, при таких захворюваннях, як хвороба Крона та інших, що дифузно вражають кишечник, при недостатності екскреторної функції підшлункової залози. До В12-дефіцитної анемії можуть призводити різні аутоімунні стани (аутоімунний тиреоїдит), прийом ліків, які перешкоджають абсорбції або стабільності вітаміну – до них відноситься, наприклад, дуже часто використовується в лікуванні діабету метформін і препарати, що призначаються при підвищеній кислотності шлунка ( ). Тому при використанні цих препаратів, особливо протягом тривалого часу, лікарі призначають аналізи для контролю рівня вітаміну В12 у крові.