Репродуктивну систему жінки можна порівняти зі складно влаштованим механізмом. До нього входять різні структури: яєчники, надниркові залози, щитовидна залоза, а також підкіркові центри, гіпоталамус і гіпофіз.

Від правильної роботи нейроендокринної системи залежить дуже багато важливих процесів в жіночому організмі: настання менструації в 12-14 років, дозрівання фолікулів, функціонування жовтого тіла, овуляція і успішний розвиток вагітності.

При протіканні патологічного процесу у будь-якій із складових цієї системи правильне та гармонійне функціонування репродуктивної функції порушується. На зовнішньому рівні це зазвичай спостерігається як «порушення циклу». У разі необхідно провести ретельне обстеження, використовуючи інструментальні і лабораторні діагностичні методи.

Щитовидка та менструація
При змінах роботи щитовидної залози, особливо у разі зниження її функції (гіпотиреоз), порушується менструальний цикл. Це може проявлятися як нерегулярними місячними, так і повною їх відсутністю. Якщо не звертати на це уваги, ситуація прогресуватиме, а надалі це може призвести до безпліддя або навіть невиношування вагітності.

У дівчаток гіпотиреоз може призвести до порушень у статевому розвитку, у тому числі до первинної чи вторинної аменореї (повної відсутності менструацій).

Сьогодні досить поширена така ендокринна патологія, як аутоімунний тиреодит. Організм виробляє антитіла до клітин щитовидної залози.

У цьому захворюванні серйозно зростає ризик розвитку тяжких порушень роботи щитовидки. Однак якщо при цьому захворюванні гормони щитовидної залози (ТТГ та Т4) знаходяться в межах допустимої норми, аутоімунний тиреодит не потребує лікування. Якщо показники відхиляються від варіантів норми (не так важливо, у більшу чи меншу сторону), необхідно якомога раніше звернутися до ендокринолога. Це захворювання часто призводить до невиношування вагітності, але ще серйознішим наслідком є ​​продукування аутоантитіл – вони провокують розвиток тромбофілії.

Щитовидка та вагітність
Автоімунний тиреодит створює великі проблеми саме під час вагітності. Судини плаценти, через які дитина отримує харчування від матері, забиваються тромбами, і плід не отримує достатньої кількості ні кисню, ні поживних речовин. Це може спричинити синдром затримки розвитку плода. Ось чому, плануючи вагітність, необхідно пройти комплексне обстеження — перевірити роботу щитовидної залози, скласти тест на генетичні тромбофілії та, при виявлених отконеннях, контролювати гемостазіограму (показники системи згортання крові).

У багатьох жінок, які звертаються до гінекологів із проблемою безпліддя, одночасно виявляються різні патології щитовидної залози, які протікають практично безсимптомно, але при цьому патологічно впливають на репродуктивну систему. У зв’язку з цим всім парам, які проходять обстеження з приводу безпліддя або готуються до процедури ЕКЗ, обов’язково проводиться обстеження функції щитовидної залози.

З іншого боку, ХГЛ та естрогени, так звані гормони вагітності, також можуть впливати на роботу щитовидної залози. Її функція змінюється і натомість вагітності, іноді у бік патології. В цьому випадку протягом вагітності доведеться спостерігатися не тільки у гінеколога, а й у ендокринолога.

Щитовидка та здоров’я грудей
Гормони щитовидної залози здатні впливати на розвиток патологічних процесів молочної залози. Є дослідження, які підтверджують, що зниження рівня тироксину та трийодтироніну збільшує ризик розвитку мастопатії. З іншого боку, багато (у тому числі патологічних) змін у щитовидці відбуваються в період грудного вигодовування, але чіткого причинно-наслідкового зв’язку поки не встановлено.