Якщо потрібно скинути кілька кілограмів, а довго голодувати не хочеться, спробуйте розвантажувальні дні. Такий день можна влаштовувати щотижня. І вибрати для розвантаження можна будь-які продукти: каші, кефір, фрукти, овочі, сир. Сирна розвантаження – один з найефективніших варіантів.

Чому сир корисний для фігури?
Цей кисломолочний продукт містить багато цінних речовин, які корисні не тільки для здоров’я, але й для схуднення.

Насамперед, сир містить легкозасвоюваний білок, який добре насичує. Тому під час розвантаження почуття голоду не турбуватиме. Крім того, до складу сиру входять амінокислоти, які сприяють спалюванню жирів.

Корисний продукт регулює водний баланс, видаляє набряки, прискорює вуглеводний і білковий обмін в організмі, знижує рівень холестерину в крові. Сир містить не дуже багато калорій, і при цьому дає сили та енергію.

Для розвантаження краще вибирати сир до 5% жирності, а от знежирений продукт купувати не варто. Він майже не містить цінних речовин, а отже, не користь організму.

Не рекомендується вживати сир, а отже, дотримуватися розвантажувальних днів при нирковій недостатності, хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту та сечостатевої системи, високому рівні холестерину.

Варіанти розвантаження
Для розвантажувальних днів зазвичай використовують як сир, а й інші продукти. Це може бути кефір, зелений чай, гарбуз, банани, яблука, ягоди, сухофрукти, мед. Вибирайте продукти на власний смак.

Якщо ви виберете банани, потрібно 400 г сиру та чотири фрукти. Цю їжу треба розділити на день та з’їсти за 4-5 прийомів. Банани теж добре втамовують голод, а також покращують настрій, активізують роботу мозку. Таке розвантаження підійде тим, хто любить солодке. Можна додавати стиглий банан до сиру, отримуючи смачний десерт. А можна їсти продукти окремо.

Легко переноситься розвантаження на овочах та сирі. Овочі слід вибирати некрохмалисті. Це може бути селера, перець, різні види капусти, огірки, салат, спаржа, томати. Крім того, можна пити воду та чай без цукру. Всі овочі містять корисну клітковину, яка допомагає швидше насититися та очистити кишечник. Тому схуднення на овочах проходитиме ще швидше. На день можна з’їсти до 500 г сиру та 1 кг овочів. Можна додавати овочі до сиру (перець, наприклад) або готувати з овочів суп, салат.

Розвантажувальний день на кефірі переноситься зазвичай важче. Проте таке розвантаження дозволяє налагодити роботу і нормалізувати мікрофлору кишечника. На день можна з’їдати 400 г нежирного сиру, випивати літр кефіру та півтора літра води або чаю без цукру. Якщо хочеться чогось солодкого, можна додати дві чайні ложки меду та ложку варення.

Те саме можна сказати про зелений чай. Цей напій виводить зайву воду, допомагає розщеплювати жири, тобто худнути з ним ще ефективніше. Однак меню досить одноманітне, тому й розвантаження переноситиметься трохи важче, ніж інші варіанти. У день можна з’їсти півкіло сиру та випити три чашки чаю без цукру (чай бадьорить, тому пити його можна до обіду). Можна один раз додати чайну ложку меду в напій. Крім того, слід пити багато води.

Тим, хто любить каші, підійде розвантаження на сирі та вівсянці. Зі 200 г вівсяних пластівців слід приготувати рідку кашу. Що стосується сиру, можна з’їсти 500 г. Снідати слід кашею, а вечеряти сиром. Крім того, в кашу та сир можна додавати насіння льону, висівки. Дозволяється пити відвар ромашки чи кропиви.

Можна і самостійно вигадати додатковий продукт. Головне, щоб він був нежирним, некалорійним та не надто солодким.

Як правильно організовувати розвантажувальні дні?
Щоб розвантаження дала максимальний ефект, необхідно дотримуватись певних правил. Ось основні принципи розвантаження:
• за три дні до початку розвантажувального дня з раціону треба прибрати газування, випікання, смажене, жирне, копчене, алкоголь;
• перед самим розвантажувальним днем ​​слід повечеряти легким овочевим салатом та йогуртом;
• під час розвантаження дня сир слід з’їдати в рекомендованому обсязі, а кількість додаткових продуктів можна скорочувати;
• обов’язково потрібно багато пити – удвічі більше, ніж зазвичай;
• інтервали між їдою повинні бути однаковими, порції рівними;
• під час розвантажувального дня слід уникати стресів, надмірних фізичних навантажень;
• влаштовувати розвантаження можна не частіше ніж один раз на сім днів.

Після закінчення сирного дня на сніданок слід приготувати вівсянку та з’їсти нежирний йогурт. А потім необхідно харчуватися збалансовано та помірно. Спочатку можна додати більше овочів та кисломолочних продуктів, потім пісне м’ясо та рибу, а пізніше фрукти та різні каші.