Курага чи сушений абрикос – це не тільки смачний сухофрукт, а й корисний. Адже курага містить багато цінних речовин. Однак вживати сухофрукти треба у певній дозі, тільки тоді вони принесуть користь здоров’ю.

Чим цінна курага?
До складу цього сухофрукта входить калій, марганець, мідь, кобальт, кальцій, залізо, йод, фосфор, пектини, клітковина, глюкоза, органічні кислоти, вітаміни А, РР, С, Е, групи В, вуглеводи, зольні речовини, вода.

Курага дуже корисна для нормальної роботи серця, оскільки містить багато калію. Рекомендується вживати ці сухофрукти і при проблемах із щитовидною залозою, оскільки курага багата на йод. Завдяки вітаміну А та Е курага допомагає зміцнити зір та покращити стан шкіри та волосся.

Чим ще корисні ці сухофрукти? Курага виводить солі важких металів та шлаки, зміцнює імунітет, допомагає впоратися з анемією, знизити вміст холестерину в крові. Яскравий сухофрукт рекомендується вживати при запорах, слабкості, а також при прийомі антибіотиків (оскільки курага допомагає зменшити шкідливий вплив цих препаратів на організм).

Сушений абрикос допомагає при застуді та мігрені, нормалізує статеву функцію у чоловіків, знижує ризик розвитку міом та кіст у жінки, виводить зайву рідину, тим самим нормалізуючи роботу нирок, при цьому не виводячи корисні мікроелементи. Курага покращує стан судин, допомагає при гіпертонії, є профілактичним засобом проти онкології.

Однак вживати курагу треба помірно, адже вона містить багато калорій та цукру. Тому за день рекомендується з’їдати не більше п’яти штук. Крім того, не слід вживати сушені плоди абрикосу при хронічних хворобах шлунка та кишечника, цукровому діабеті, алергії, здутті живота та схильності до діареї.

Як курага допомагає у схудненні?
Ці сухофрукти, незважаючи на високу калорійність, можна вживати для схуднення. Справа в тому, що курага добре насичує, адже вона містить багато клітковини та пектинів. А значить, перекусивши 2-3 штучками цих плодів, за півгодини не захочеться з’їсти булочку або цукерку з чаєм.

Курага допомагає налагодити процес травлення, позбавити запорів, не дає накопичуватися рідини в організмі. Все це дуже важливо при схудненні. А ще курага обов’язково припаде до смаку ласуном, які важко переносять дієту без солодощів.

Існують навіть дієти з використанням кураги.

Коротка дієта на три-п’ять днів передбачає вживання сухофруктів, овочів, круп, пісного м’яса та риби.

Меню дієти може бути таким:
• вранці: каша та курага;
• обід: овочевий суп, тушкована риба;
• увечері: скибочка м’яса та салат, курага.

Перекушувати можна овочевим салатом. На день дозволяється з’їсти не більше 100 г кураги.

Тривала дієта на 7-10 днів має різноманітніший раціон. Можна їсти м’ясо, рибу, морепродукти, яйця, каші, овочі, фрукти, сир, йогурт. Пити дозволяється чаї, компоти, морси, свіжі соки.

Зразкове меню дієти:
• сніданок: вівсянка з курагою, йогурт;
• перекушування: фруктовий смузі;
• обід: щі, курка, салат, компот з кураги та чорносливу;
• полудень: сир;
• вечеря: овочеве рагу, креветки, 2 кураги;
• перед сном: кефір.

Можна складати меню та по-іншому. На день не можна їсти понад 5 штук кураги.

Є й розвантаження на куразі. Наприклад, на гречці та сухофруктах. Необхідно запарити дві склянки гречки на ніч. А наступного дня можна їсти кашу, додавши курагу. За день можна з’їсти сім штук. Таке розвантаження можна робити раз на тиждень.

Ще один варіант розвантаження – на куразі та зеленому чаї. Можна з’їсти 200 грамів сушених абрикосів. Таке розвантаження допоможе прибрати шлаки та зайву рідину з організму.

Смачні та корисні страви
Що готують із курагою? Це різноманітні десерти, напої, випічка. А також добре поєднується сухофрукти з крупами, м’ясом, рибою. Тому страв із курагою дуже багато.

Курячі рулетики
Відбити два курячі філе, посолити і поперчити. Дрібно нарізати 70 г кураги. На філе викласти сухофрукти, повернути рулетом. Загорнути рулетики в харчову плівку та варити приблизно півгодини. Потім охолодити та нарізати.

Закуска
Чотири скибочки бекону розрізати на чотири частини, на кожну частину покласти чорнослив і згорнути рулетом. Три кураги нарізати кубиками, два плавлені сирки – трикутниками, жовтий перець нарізати кубиками. Рулетики готують у духовці шість хвилин. Потім викласти на листя салату. Наколоти на зубочистки сир, курагу, перець і встромити їх у рулетики з бекону.

Кекс
Збити 125 г розтопленого вершкового масла зі склянкою цукру, додати два яйця, склянку кефіру, трохи розпушувача та 1,5 склянки борошна. Підмішати в тісто подрібнену курагу (кількість до смаку). Випікати у духовці приблизно сорок хвилин.

Печиво
100 г вершкового м’якого масла змішати зі 100 г сиру, яйцем, ваніліном та 100 г цукру. Подрібнити 20 г кураги, стільки ж чорносливу та 40 г будь-яких горіхів, додати в тісто. Тісто прибрати в холодильник на 15 хвилин, потім зробити маленькі кульки і випекти в духовці.