Зимові проблеми та їх причини
Через сезонні гормональні перебудови і короткий світловий день знижується імунітет і уповільнюється вироблення ендорфінів. Це призводить до загального хронічного стресу, а він разом із нестачею вітамінів провокує стійке скорочення капілярів шкіри. Таким чином порушуються обмінні процеси та погіршується кровопостачання, що сильно відбивається на якості шкірних покривів.

Крім того, взимку товщає роговий шар епідермісу, при цьому вироблення шкірного сала сповільнюється. Через це відбувається трансформація типів шкіри: жирна шкіра набуває ознак комбінованої, комбінована стає сухою, а остання страждає найбільше – вона стає ще більш зневодненою, чутливою, стягнутою, починає лущитися і викликати неприємні відчуття.

Знижений вміст води в роговому шарі призводить до вираженого лущення та появи помітних лусочок, через які шкіра виглядає грубою та сухою. Макіяж у разі починає лягати нерівномірно, ще більше підкреслюючи недосконалості.

Як зберегти здоров’я та молодість шкіри взимку
1. Дотримуйтесь питного режиму

Взимку багато хто починає вживати значно менше води. Почуття спраги у холоді значно знижується. Але підтримувати водний баланс організму потрібно колишньому рівні.

2. Повноцінно харчуйтесь

Недаремно кажуть: «Ми те, що ми їмо». Здоров’я та краса нашої шкіри безпосередньо залежать від раціону. У холодну пору року багато хто віддає перевагу жирній їжі, прийом якої часто завершують гарячий напій і десерт з високим вмістом цукру. Споживання клітковини та вітамінів різко знижується. Взимку необхідно додавати до свого раціону жирні кислоти омега-3, які посилюють обмінні процеси в шкірі та сприяють її захисту від зовнішніх факторів. Також омега-3-полінасичені жирні кислоти покращують роботу серця, допомагають боротися із зимовою депресією. Вони містяться в рибі (лососі, тунці, оселедці), горіхах (мигдальних, волоських) і рослинних оліях (соняшниковій, оливковій, лляній).

3. Приймайте вітаміни

Збалансовані вітамінні комплекси допоможуть компенсувати нестачу свіжих фруктів та овочів у раціоні.

4. Використовуйте зволожувач повітря

Це справді незамінна річ у зимовий період. Зволожувач дозволяє швидко та ефективно підвищити вологість повітря у приміщенні. Рекомендується вмикати його під час нічного сну.

5. Підбирайте правильну косметику, що доглядає.

У зимовий період догляд за шкірою обличчя повинен бути більш щадним, тому деякі звичні засоби можуть потребувати заміни. Не рекомендується застосування мила, гелю та пінки для вмивання з високою концентрацією лугу. Такі засоби руйнують ліпідний бар’єр шкіри та сильно її зневоднюють. Вмивайтеся тільки заощаджуючими засобами, наприклад, пінкою або молочком з високим вмістом жирів і восків, гідрофільними очищувачами, кремами для зняття макіяжу. Не варто вмиватися гарячою водою вона може сильно пересушити шкіру. Після вмивання слід дбайливо промокнути шкіру м’яким рушником чи паперовою серветкою. Потім необхідно протерти її тоніком для пом’якшення негативної дії водопровідної води, а також нормалізації кислотно-лужного балансу.

У зимовий період слід віддати перевагу більш щільному крему. До його складу обов’язково повинні входити компоненти, що відновлюють ліпідний бар’єр і захищають шкіру від зневоднення (жирні кислоти, цераміди, холестерол, вітаміни А, Е, F, рослинні олії), а також ефективні зволожувачі, що забезпечують оптимальний рівень вологи та створюють захисну плівку (гіалуронова) кислота, сечовина, колаген, гліцерин).

На додаток до основного догляду в зимовий період рекомендується використання зволожуючих та відновлюючих шкіру сироваток та концентратів. Прекрасними SOS-засобами стануть інтенсивні зволожуючі та заспокійливі маски на тканинній або кремовій основі.

А ось застосування пілінгів та скрабів у зимовий період не рекомендується. Вони надмірно травмуватимуть і дратуватимуть шкіру, знижуючи її здатність протистояти несприятливим погодним умовам.

Особливу увагу слід приділити ніжним ділянкам обличчя – шкірі навколо очей і губам. Шкіра цих областей відрізняється тонкістю, сальні залози тут відсутні, тому саме ці ділянки страждають через холод і сухе повітря насамперед. Обов’язково наносите поживний бальзам для губ і завжди майте його при собі для використання за необхідності. Чи не облизуйте губи, особливо на холодному вітрі! З косметики слід віддавати перевагу блискам або глянцевим помадам – вони не пересушують ніжну шкіру губ, а матове покриття відкладіть до літа.

Шкіра навколо очей також потребує інтенсивного догляду. Вибирайте щільніші креми з підвищеним вмістом масел. Перед сном корисним буде використання спеціальних патчів – вони швидко заспокоять шкіру навколо очей та інтенсивно її зволожать.