«Простріли» у спині
Так звані простріли в спині – це гострий біль, що посилюється при русі, часто з поширенням з області спини в кінцівку. Найчастіше є наслідком хворобливого спазму м’язів спини, тобто скелетно-м’язовим болем.

Причини. У деякої частини пацієнтів, які звертаються з такими скаргами, можна виявити симптоми ураження спинно-мозкових корінців — зазвичай через грижу міжхребцевого диска. Грижове випинання міжхребцевого диска найчастіше відбувається в результаті інтенсивного фізичного навантаження, частіше з порушенням техніки виконання вправ або перенесення тяжкості.

Якщо йдеться про хворобливий м’язовий спазм, тобто про м’язово-тонічний синдром, то його частіше викликають або інтенсивне навантаження з різкими рухами, або навпаки — тривале перебування в одному положенні (наприклад, багатогодинна їзда на автомобілі, робота за столом протягом кількох годин) без зміни становища).

Помилки. До найчастіших помилок пацієнтів у цьому стані можна віднести несвоєчасне звернення за медичною допомогою, недостатнє знеболювання у гострому періоді. Іноді пацієнти, побоюючись побічних ефектів ліків, уникають приймати призначені препарати у повному обсязі та необхідну кількість часу, а загострення цієї проблеми може тривати до кількох тижнів. При цьому недостатнє усунення больового синдрому затягує період загострення і підвищує ризик розвитку хронічних болів.

Вдавання до хіропрактичних маніпуляцій, які, на жаль, у гострий період можуть погіршити стан, викликавши посилення грижового випинання або посилення захисного м’язового спазму, також є досить поширеною помилкою.

У постільному режимі немає потреби, навіть навпаки. Тривале лежання може сповільнити відновлення. Тому рекомендується помірна активність без фізичних навантажень.

Перша допомога. Заходи, які можна застосувати відразу ж – прийняти знеболювальне з групи нестероїдних протизапальних препаратів (кетонал, еторикоксиб, ібупрофен) з того, що є в домашній аптечці. Важливо забезпечити спокій потерпілому відділу спини за допомогою напівжорсткої іммобілізації (комір Шанцю на шию, корсет для ділянки нирок). Далі слід звернутися на прийом до невролога та травматолога-ортопеда, у разі, якщо біль з’явився після травми.

На прийомі лікар зможе об’єктивно оцінити стан пацієнта, визначити обсяг необхідного дообстеження, лікування.

Лікування в гострому періоді найчастіше консервативне. Пацієнти зі скелетно-м’язовим болем та грижами міжхребцевих дисків без пошкодження спинного мозку отримують знеболювальні та протизапальні препарати, міорелаксанти, вітаміни групи В. При необхідності застосовуються фізіопроцедури, лікувальні блокади з знеболювальними та протизапальними препаратами.

При виявленні на нейровізуалізації ураження спинного мозку грижів міжхребцевого диска або новоутворенням показано оперативне лікування. Також воно може знадобитися у разі безуспішної консервативної терапії больового та корінцевого синдромів, спричинених грижею міжхребцевого диска протягом більше двох місяців.