ВПЛ – причина поширеного виду раку
Щороку понад 250 000 жінок стають жертвами злоякісних новоутворень шийки матки. І навіть у розвинених країнах, де є широкі діагностичні можливості, рак шийки матки на другому місці серед онкологічних захворювань та причин смертності у жінок віком до 26 років.

Серед основних причин, що викликають рак шийки матки, – вірус папіломи людини (ВПЛ). Вірус передається статевим шляхом. Приблизно 80% населення колись були інфіковані ВПЛ, але лише кілька його видів смертельно небезпечні: це онкогенні 16 та 18 серотипи ВПЛ, а також ВПЛ 6 та 11 серотипів, що викликають появу кондилом.

Папіломавірусна інфекція залишається основною причиною онкологічної захворюваності серед жінок у світі. Додатковими факторами ризику за наявності інфікування ВПЛ є куріння, хронічні запальні процеси в організмі, слабкий імунітет. Навіть у здорового організму при інфікуванні ВПЛ імунний захист не справляється із вірусом. Тому лише своєчасна вакцинація – єдиний надійний захист організму від вірусу та його наслідків.

Нобелівська премія за вакцину
Вакцинація проти вірусу папіломи людини – заслуга німецького вірусолога Харальда цур Хаузена. У 90-х роках минулого століття він розробив вакцину для первинної профілактики розвитку папіломавірусної інфекції, за що був удостоєний у 2008 році Нобелівської премії.

Вік вакцинації
Рекомендований вік для вакцинації – з 9 до 16 років. Найефективніша вакцинація буде до початку статевого життя. Тому що ВПЛ передається статевим шляхом, а значить після початку статевого життя людина вже може бути інфікована.

Згідно з дослідженнями, у жінок віком від 25 років ефективність вакцини значно знижена, проте вона все одно присутня.

Від чого захищає вакцина
Вакцинація використовується як для захисту від інфікування, так і для полегшення перебігу наявних ВПЛ-інфекцій. Своєчасна вакцинація захищає від виникнення гострих кондилом, ракової зміни епітелію шийки матки або вульви (оскільки вірус вражає насамперед клітини епітелію, які покривають поверхню тіла зсередини та зовні). Також вакцина здатна захистити від ризику захворювання на рак прямої кишки, раку іншої локалізації (ротова порожнина, мигдалики, молочні залози), папіломатозу лобкової зони та зовнішніх статевих органів; дисплазії епітелію слизової оболонки гінекологічного тракту

Побоювання противників вакцинації та контраргументи
Побічні ефекти. Противники вакцинації проти ВПЛ впевнені, що високий ризик побічних ефектів. Прихильники вакцинації наводять контраргумент: вакцина від ВПЛ не містить ДНК вірусу, а це означає, що вона не створює надмірного навантаження на імунну систему. На користь безпеки препаратів проти ВПЛ говорить і той факт, що вони дозволені вагітним і жінкам, що годують. Вакцинація також можлива, якщо пацієнт приймає інші препарати, проте важливо не змінювати їх схему прийому та дози.

Чи є ефект? Це другий аргумент супротивників вакцинації. У більшості країн Європи та США щеплення від ВПЛ включено до обов’язкової програми вакцинації. У переважній більшості випадків не відмічено жодних ускладнень та побічних ефектів. Дослідження підтверджують, що за останні кілька років застосування вакцини частота діагностування ВПЛ у світі значно знизилася.

В останні десятиліття проводилися великі дослідження за участю десятків тисяч добровольців віком від 16 до 26 років, під час яких проводилася оцінка дії вакцин проти ВПЛ. За результатами вони довели свою ефективність майже на 100% у освіті антитіл після проведення повного курсу вакцинації. А це означає, що ефект профілактики захворювань, що викликаються ВПЛ, підтверджено. Також є науково підтверджені дані щодо ролі цих вакцин у формуванні так званого перехресного імунітету, коли формується додатковий захист проти інших типів ВПЛ, які не входять до зазначених вакцин.

Безпліддя. Існує думка, що противірусні вакцини спричиняють безпліддя та інші можливі ускладнення. Як вагомий контраргумент наведу той факт, що гардасил і церварікс застосовуються більше 10 років. А до цього протягом п’яти років проводилися їхні дослідження з метою вивчення безпеки та ефективності, згідно з результатами яких було підтверджено їх надійність та безпеку.

Дуже важливо розуміти, що незважаючи на велику кількість суперечливої інформації в численних джерелах в інтернеті, науково доведених та ефективних методів лікування папіломавірусної інфекції на сьогодні не існує. Єдина можливість захистити себе та свою сім’ю від вірусу та його негативних наслідків — лише своєчасна вакцинація.