Вареники – одна з найпоширеніших страв української кухні з вареного тіста з начинкою. Начинка для них може бути різною. Для її приготування використовують сир, гриби, тушковану капусту, варену стовчену картоплю, яблука та різні ягоди. Кожна господиня має свої власні секрети приготування тих чи інших вареників. Оскільки літо – пора ягід, на столах найчастіше з’являються вареники з різноманітними ягідними начинками.
Вам знадобиться
Для тесту:
борошно пшеничне – 570 г;
яйце – 1 шт;
молоко чи вода – 200 г;
цукор – 20 г;
сіль – 10г.
Для начинки:
чорниця;
цукор.

1
Насамперед необхідно приготувати тісто для вареників. Візьміть глибокий посуд, в якому ви готуватимете тісто. Злегка підігрійте воду, розбавте в ній сіль і цукор, потім вилийте в підготовлену ємність. Воду можна наполовину розбавити молоком або використовувати незбиране молоко з невисоким відсотком жирності. Після цього додайте туди яйце і добре збийте. Потім обережно при безперервному помішуванні всипайте борошно. Тепер замісіть тісто круте, накрийте його зверху рушником і залиште на тридцять хвилин. Це необхідно для набухання клейковини.

2
Поки ваше тісто набухає, займіться приготуванням начинки для вареників. Ретельно промийте ягоди у холодній воді. Після цього покладіть їх у друшляк і залиште на п’ятнадцять-двадцять хвилин. За цей час стіче вся непотрібна вода і ягоди будуть готові для подальшого використання.

3
Ну а тепер найголовніше: приступайте до ліплення вареників. Візьміть тісто та розкотіть його тонким пластом. Потім круглою металевою виїмкою або склянкою з тонкими краями виріжте кухлі. На середину кожного кружечка тіста покладіть одну-дві чайні ложки ягід чорниці і трошки присипте цукровим піском. Після цього краї вареника з’єднайте і добре заліпіть, щоб вони не розійшлися при варінні. Надайте вареннику форму півмісяця. Розмір його може бути абсолютно будь-яким.

4
Поставте каструлю з водою на вогонь і зачекайте, поки вона закипить. У киплячу підсолену воду відпустіть вареники і стежте, щоб вони не прилипли до дна. Для цього їх потрібно періодично помішувати. Варіть їх до тих пір, поки вони не спливуть, і одразу діставайте. Укладайте їх на плоску страву та заправляйте вершковим маслом, щоб вареники не злиплися. Посипте зверху цукровим піском чи цукровою пудрою.

5
Подавайте гарячі вареники на стіл разом із сметаною чи фруктовим сиропом.

Корисні поради
Для того, щоб вареники залишалися при варінні цілими, в начинку можна додати трохи крохмалю.