Бувають у житті такі прикрі ситуації, коли ви розташувалися відпочити ввечері, а до вас зайшли гості. Або зателефонувала свекруха та повідомила про своє бажання випити з вами чаю. Несподіваним візитерам не вдасться застати вас зненацька. За допомогою домашньої випічки ви зможете здивувати їх своїм умінням зустрічати гостей оригінальним, смачним десертом. Дуже простий у приготуванні пиріг до чаю так і називається “Гість на порозі”.
Вам знадобиться
яйця – 2 шт.;
сметана – 1 склянка;
цукровий пісок – 1,5 склянки;
борошно – 1,5 склянки;
лимон – 1 шт;
пекарський порошок – 1 год. л;
роз’ємна форма для випікання d=20 див.

1
Збийте за допомогою міксера яйця з однією склянкою цукрового піску до утворення однорідної маси. Додайте туди сметану та пекарський порошок. Якщо пекарського порошку у вас не виявилося, можна скористатися содою, погашеною оцтом. Насипте в столову ложку 0,5 чайної ложки соди і долийте трохи 9% оцту. Утворюється біла піна, яка замінить пекарський порошок. Знову добре все перемішайте міксером. Додати борошно і цедру половини лимона. Перемішайте до однорідної маси. По консистенції отримане тісто має бути схожим на густу сметану.

2
Змастіть роз’ємну форму рафінованою олією і обсипте всередині борошном. Вилийте в неї тісто і поставте в духовку готуватися при температурі 180-200 на 30-40 хвилин. Готовність можна перевірити в такий спосіб. Встромте в пиріг зубочистку, якщо після того, як ви її дістанете, вона буде сухою – пиріг готовий.

3
Поки пиріг знаходиться в духовці, вичавте з лимона сік. Для того щоб соку вийшло більше, обдайте окропом лимон.

Якщо у вас немає спеціальної соковижималки для цитрусових, то вичавити сік з лимона можна за допомогою звичайної столової ложки. Просто обертайте ложку всередині лимона над чистим посудом для стікання соку. Змішайте цукор, що залишився (1/2 склянки) з лимонним соком до повного розчинення. Це буде просочення для пирога.

4
Вийміть готовий пиріг із форми. Дайте трохи охолонути. Зубочисткою або сірником проробіть у ньому з нижнього боку якнайбільше маленьких отворів. Обережно полийте пиріг лимонним просоченням. Після того, як пиріг повністю просочиться, його можна подавати до чаю або кави.

Корисні поради
Прикрасити такий пиріг можна за допомогою розтопленого шоколаду, збитих вершків, свіжих фруктів. Якщо лимона не виявилося під рукою, додайте в тісто банан, варення без кісточок, або родзинки.